.. close

: WELCOME :

selamat datang semua ke blog kina :)

03 October 2012

hukum permakaian kanta lekap


assalamualaikum..hi sihat dok..mung makang gapo sarapang xd..(beragah nok cakap terengganu)..sape kat sini pakai kanta lekap?dok tahu natang pe..oloh..contact lens tahu dok?oh.berak nanang (berat sangat) mung nyh?pah guane..natang tu pom dok tahu..(maaf atas pengunaan bahasa rojak di paar mail lambung)..sape sini pemakai tegar contact lens aka kanta lekap?angkat hidung..hahaha..tengok2.hidung kina dah mengunung naiknya..waaaa..kina adalah seorang pemakai tegar kanta lekap..


huh,.ape hukum pakai kanta lenkap eh?sape tahu?oklah kina nak kongsi sedikit tentang hukum pemakaian lens ny...

Kanta Lekap merupakan satu alat perubatan~Yg mana digunakan untuk memperbaiki masalah mata~iaitu bermasalah pd kornea mata


Sebagaimana sabda Nabi SAW daripada Umar Al-khatab RA berkata :

“Aku telah mendengar Rasulullah SAW telah bersabda : “Sesungguhnya segala amalan itu bermula dengan niat-niat~ dan sesungguhnya, bagi setiap seorang itu (ia akan memperolehi ganjaran berdasarkan) untuk apa diniatkannya….” (Riwayat Bukhari dan Muslim)




Formula niat :
NIAT yg betul + Perbuatan ny mengikut Sunnah
= adalah DITERIMA oleh Allah 

NIAT yg betul + Perbuatan ny yg melanggar syara’
= adalah DITOLAK oleh Allah

NIAT yg TAK betul+ Perbuatan yg bagus
= adalah DITOLAK oleh Allah 

NIAT yg TAK betul + Perbuatan yg TAK betul
= lagi lah DITOLAK oleh Allah

jadi dalam pemakaian lens nyh ade 2 tujuan sebenarnya yang dapat disimpulakan dengan simpulan simpulan kemas dan mati..

1- Tujuan perubatan :
iaitu orang yg memakainya kerana masalah mata yang dihadapinya
iaitu ia memakainya sebagai ganti cermin mata
Maka, Hukumnya adalah harus dgn syarat
Ia tidak mendatang mudarat kepada mata si pemakai

2- Tujuan perhiasan :
iaitu memakainya sekadar suka-suka
bukan kerana keperluan (yakni bukan kerana masalah mata)
Ia termasuk dalam hukum perhiasan
perhiasan di HARUS kan dalam Islam
selagi mana tidak melanggar batasan Syara'



apakah batasan syara’ itu??


a) Tidak mendedahkan aurat dan berlaku tabarruj :
* Tabarruj adalah perbuatan berhias atau berpakaian secara berlebih-lebihan bagi seseorang wanita sehingga menarik perhatian ramai tetapi tanpa membuka bahagian–bahagian sulit (yakni aurat)

b) Tidak mendatangkan fitnah :
*iaitu tidak menimbulkan ghairah orang lain terutamanya wanita (yakni TIDAK harus wanita memakai perhiasan yg boleh mendatangkan ghairah atau mencuri perhatian lelaki kepadanya)

c) Tidak mengubah ciptaan ALLAH :
*yg nie nik pasti, rmai yg masih keliru maksud “mengubah ciptaan ALLAH itu” Mungkin kita tahu, Mengubah ciptaan ALLAH itu bermaksud “mengubah sesuatu ciptaan yg Allah kurnia kn kpd kita”
Tp, apakah yg ALLAH maksud kan dgn mengubah ciptaan ny itu??
Nik ambik satu contoh k :
Seorang manusia normal mempunyai mata yg elok sebagaimana manusia lain
Tetapi, dia masih merasa kn mata ny masih ada kekurangan
Apabila melihat mata manusia yg lain matany yg…,
(bersaiz besar, bulat, mahupun hitam *contoh)
Sedangkan, matany adalah normal (tiada kecacatan)
Dalam erti kata lain, mengubah kerana ingin sesuatu yg LEBIH baik drpd baik
Ataupun mengikut sesuatu Trend, mahupun budaya
Adalah HARAM dalam Islam
Kecuali mata ny CACAT atau Tak Normal seperti manusia yg lain


d) Tidak berupa penipuan atau pemalsuan :
*iaitu memakai dan menghias diri bukan kerana ingin menipu seseorang dgn niat jahat mahupun niat baik utk kepentingan diri


e) Tidak menyerupai perbuatan org2 kafir :
*iaitu dgn meniru gaya barat Kerana, kebanyakan budaya barat.Suka membuat cara(style) mereka masing2.Kerana mempunyai agenda mereka tersendiri.“Org pkai camni, kita nk ikut” 
“Org pkai camtue, kita nk ikut”
“Semua benda kita nk ikut”


f) Tidak berlebih-lebihan dalam berhias :
*iaitu memakai sesuatu tidak melebihi kadar hias.Yg d’tetap kn dalam Islam
Sebagaimana Firman Allah :
"...janganlah kamu berhias dan bertingkah laku seperti org2 jahiliah..." (al-Ahzab:33)



g) Tidak memudaratkan kesihatan :
*iaitu tidak merbahaya sehingga memudaratkn kpd kesihatan
Dari segi berpakaian, mahupun berhias




jadi sebagai kesimpulan fikir balik ape niat kita pakai lens dan pakai lah lens yang menunjukkan ciri2 di atas..kita kan ade lens yang colourless 2...ha pakai yang 2...insyaallah niat betul..pahala pon dapat kat kita..betul x??

nak lagi maklumat sal lens?



wallah hua'lam...


9 coment cini:

Mrs Velentine said...

hi dtg cubit2 nuffnang

Deqla manjew said...

sis deqla dah lama x pakai.. rasanya mata asli lg cantik kot..hikhik...

p/s : jom terjah baca entri sis. ada mention ur name. lepas ni kena la rajin2 terjah komen blog GSF k! kalo tak kene reject.. hihi

MAY said...

dah lame tak pki lense ni since bt spec mate transition..;)

wan nurul hezrina said...

akakpun nak angkat idunglah dik..hehe dululah masa bujang dok pakai lens nie sbb kuat main sukan.kalau tak pakai payah nak main.silap2 bola nak inggap kat batang idungpun tak bleh nak tepis kan haru2?utk tujuan kecantikan tidak sama sekali sbb power mata mmg tebal kena pakai yang berkanta.kiranya mmg untuk tujuan yang pertama iaitu perubatan..

tapikan laa nie mmg tak pakai.just pakai spek sbb dah tak bersukan.dok bersukan ngan anak2 jer.hehe so mmg pakai spekjerlah.kalau nak pakai lens maybe tak bape praktikal sbbnya tak dan masa.so skang kalau pakai niat tuh bukan tuk perubatanlah..pegi ke niat yang nak cantik plak.hahahaha

kinara kinatara said...

@Deqla manjew
heheh..thanks kak:)

kinara kinatara said...

@MAY

kina un sekarang kekadang je pakai bila ade mood:)

Si Matatajam said...

Dulu teringin gak nak pakai..pastu tak jadi plak..risau mata tak bleh terima..so simpan la smp skang ni...

kinara kinatara said...

@Si Matatajamhehehe..wat kenang2ngan:)

dya bunga said...

dya takut nk pakai lens..dya rasa sperti pakai spek yg tak ada power..huhuhu

Cute Pink Kaoani
 

Copyright © 2012 Reserved to Kinara kinatara
Design by kinatemplete by farisha idayu