.. close

: WELCOME :

selamat datang semua ke blog kina :)

19 January 2013

penghutang dan pemiutang


assalamualaikum..

psstt...mari baca ini dulu..

"bismillah hirahman ni rahim..ya ALLAH penguasa langit dan bumi engkau jauhkan lah kami segala pekara pekara mungkar,pekara pekara yang boleh mendatangkan maksiat,serta perkara pekara yang dilarang olehmu..jauhkan lah kami dari sifat suka berhutang dan sukar untuk memulangkan hutang yang telah kami pinjam.jauhkan lah kami dari riba dan segala jenis yang seangkatan dengannya..
ya ALLAH tunaikanlah permintaan kami ya ALLAH"

Amin...


okeyh first of all kina nak mintak maaf sangat sangat sebab kina memang sombong dengan korang semua sekarang..apa tak nya kina tak singgah pom blog blog korang..sebab kina tak singgah sangat sangat banyak sebabnya..
first sebab kina ade banyak test dan quiz minggu nie dan kina jugak sedang hendle program besar..bukan kina sorang taw..hampir seratus lima puluh orang dari team kami yang kena hendle..

second,kina rasa kina ada sedikit tekanan perasaan..sangat sedih dengan sikap sesetengah individu..
yup tengok tajuk kat atas penghutang dan permiutang law sapa yang belajaq accaunt tu mesti taw apa 2 kan?

kina ade kawan yang sangat susah nak bagi balik duit kina..law korang nak taw kina sekarang sangat sengkek..bukan tak da duit tapi duit yang kina ada pada orang..kina dah banyak kali cuba mintak walaupon tahu yang mintak hutang tu hukumnya makhruh..xp kina dah terdesak sangat tak da duit..tapi dia still tak nak bayaq..sedih tau..kina tau dia ada dunia sekarang..sebab dia ada masuk pelaburan bank apa tah dan dividen nya dah masuk..kemana duit dia tu?sampai duit kina pom tak leh nak bayar..


okeyh stop talking about that people..nanti darah kina naik masuk wad nak guna duit lagi..huhu..

senang hati bila mak cakap adik yang sekolah menengah tu dah dapat duit seratus tu..tak dalah mak kina susah hati nak belikan dia kasut sekolah baru gantikan yang lama tu..dah lusuh sangat kina tengok..syukur atas rezeki ALLAH pada keluarga kina..

tadi mak bank inkan duit rm200.. terus kina call mak bank in duit tu ada tak duit untuk makan semua..sebab nie kan still musim ombak lagi...
pastu mak suruh cakap ngan ayah..

fakta tentang kina:kina akan mengangis setiap kali cakap dengan ayah kina sebab korang nak tau.

"kak long pakailah duit tu dulu sebab ayah kat rumah ni boleh makan lagi apa yang ada..tu kan tanggungjawab ayah untuk  bagi yang terbaik kat k.long.insyaallah rezeki ALLAH ada kat mana-mana ja..k.long jangan skip makan sebab ayah tahu k.long susah hati.."

ya ALLAH dialah insan terhebat dalam hidupku..

eh..dah lari  topik pulak kina..huhu...


korang sori taw tak dapat blogwalking kat semua blog..tadi berapa ketul je yang kina singgah tu pom satu komen ja...nanti kina balas segala hutang blogwalking korang ya...



kata hati: menginginkan seorang teman untuk memimjam bahunya...dan dapata mendengar segala keluh kesah"

petua nak tenangkan hati:  selalululah solat malam..banyakkkan tahajut...insyaallah ALLAH permudahkan...:)

17 coment cini:

вʋввℓɛ ρσρƨ said...

hutang wajib dibayar walupun org tu tak mintak ;) hehee.

intanfirdaus247 said...

salam..kesian kina..akak baca pon sedih..sabar je lah kina..biar org buat kita..jgn kita buat org..In Shaa Allah kita mesti jadi somebody yg berjaya one day..Ameen..

Cik Nur said...

sabar ye kina...
insyaAllah rezeki Allah ade dimana2..
cuma yg xfaham dgn org yg hutang tapi xreti nak bayar2...

Nur de sorang mcm tu, dah bertahun...nak minta segannn.!

huhuh

Cik Nur said...

oh ya..ade masa, bykkan solat dhuha, mohon pada ALLAH... insyaALLAH...rezeki DIA ada di mana2...

Hatimi Tahirruddin said...

org yg berhutang tak nak bayar ni mmg niat awal dia masa nak pinjam duit tu tak ikhlas....dia kalau boleh nak org yg bg pinjam tu buat2 lupa...mmg ada ramai manusia yg camni...time susah dan terdesak diorg akan berhutang...

bila dah senang pulak, akan timbul perasaan kedekut dalam diri diorg...akhirnya tak nak bayar hutang tu dgn alasan takut nanti duit dia habis....

kalau dia pun sesak ok lah...kita pon takde kerja nak paksa2 dia...kita bukan ah long...tapi ni siap enjoy lg tu tapi hutang liat nak bayar...

mmg kenyataan ni nampak mcm kelakar dan tak logik...tapi setakat yg sy perhatikan mmg ramai manusia yg camni...

9n0L4 said...

hutang ni wajib bayor wpun tak dituntut. ramai org amek ringan pasal hutang ni kan.

hazwan hairy said...

rsa cm dlm situasi yg sma juga...ermm xtau nk ckp cmna dh...

wan nurul hezrina abd halim said...

nie kes tak tahu yang dlm islam hutang org kena bayar..aduhai ciannyer kat kina..memang arwah ayah akakpun mcm ayah kina.rasanya ayah semuanya sama ajer kot..sanggup buat yang terbaik buat anak=)kina sabar ek kalau ada masalah apa2 nak kongsi kina bleh sms akak..kalau bleh bantu akk bantu kay

Ratu Hatiku said...

Mmg bengang bila org berhutang xnk byr nie..akk pun selalu terkena..

Mrs Velentine said...

sabar yea kina..akak pasal ni lah tak berapa kalau kauwan nak pinjam duit..bab pernah kena sdh

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

dh namanya hutang mesti wajib bayar balik

nanieybarnieylurviey said...

Sbr ye kina.. Akak pn pnh hadapi situasi mcm kina. Tp mungkin duit yg mmbr akak pnjam x byk mcm kina.
Hope lps ni kina hati2 la if org yg sma nk pjm duit. Biasa org if ssh nk byr ni mmg akan cube sdaya upaya nk elok. Sigh* xnk tensen2.. Xpe ssh2 skang insha Allah lps ni sng. Semoga dipermudahkan segalanye.. :) Aameen :)

LYAfrina said...

kina..k.lya pon camtu.. xsmpat nk bw.. tgk..arini bru smpt ke sini..xpela..inilah kehidupan..apa2 pon kt mesti utamakan tgungjawab utama kita... mcm k.lya, tgungjawab utama pd suami, asya & kerja.. jd bila free bru buka blog.. time kerja mmg x buka blog lgsung..sbb kt mcari rezeki kan.. sesekali time rehat tu cilok2 ...

Dunia Wilma said...

Sedih Wilma baca entri nie :-(
Kenapa la ada jugak orang yang tak fikir tentang perasaan orang lain...
Sabar ya Kina...
Semoga Kina terus tabah dan study smart...
Kerana kejayaan Kina adalah hadiah yang sangat bererti buat mak dan ayah Kina ^_^
Jangan sedih-sedih lagi ya...
Kami semua akan sentiasa support Kina ^_^

Deq's Qienz said...

hutang wajib bayaq ooo.

Nur farahiza said...

lepas nie kina jangan la nak bagi org pinjam duit , bukan ape kina pun susah , dye pun boleh mintak makbapak dye kan , so tayah nak senang kan org ,kina pun bukan org senang taw , inggat too , ta slaah nak pentingkan diri dari sebab tertentu ,

Chic Na said...

ada gak berlaku camni. sabar jelah. huhu..

Cute Pink Kaoani
 

Copyright © 2012 Reserved to Kinara kinatara
Design by kinatemplete by farisha idayu