.. close

: WELCOME :

selamat datang semua ke blog kina :)

30 September 2012

pengalaman berharga juta-juta

segmaen sekarang jom teka2



assalamualaikum..hye korang semua..fuhh..lega jawab soalan final xd..heheh..dah habis satu paper..ade lagi 4 paper...actually kina dah jawab 2 paper...xp yang satu lagi 2 paper biase ja...
hehehe...
okeh..sebenarnya kina dah lame sangat simpan cerita nyh..hehehe..xp ary nyh kina nak luahkan jugak..
hehe..korang dah tengok wordless wednesday kina minggu lepas??
tekan sini
ok...ape kaitan wordless 2 dengan cerita kina nyh.. ok..cam nyh sebenarya...



hari rabu yang lepas kina nak balik uitm segamat..xp kina sorang2 biase kina berdua ngan kawan..xp sebab kan kawan kina x balik,jadi terpaksalah kina balik sorang2...ok..kina beli tiket bus pukul 1.setengah tengahari.pastu..kina un siap2lah basuh baju,pastu kina kirim kat mak kina suh beli serbuk dadih..sebab mase balik umah ri 2 kina buat dadih..x sampai satu hari dah habis..hehe...
pastu mase 2 dah dalam kul 8.45..


kina x mandi lagi nyh..aduh bus kol 9.stngah..mak kina un x balik lagi nyh..mane sempat nak wat dadih nyh..pastu kina un g mandi then mak balik mase 2 dah kul 9..pastu cakap kat mak suh mak antar kat balai polis(kina selalu tunggu bus kat situ untuk ke kuantan,kina kene naik bus dari rumah ke pekan dulu sebelum ke kuantan).pastu mak cakap ok jer..kina un mula lah nak wat dadih untuk adik kina..pastu bace kat cara masak 2 kan..alamak kene guna susu cair xp kat umah xdek susu cair.susu pekat adelah...macam mane ek..dah lambat nyh..


pastu mak kina cakap xpe..xyah buatlah..pastu kina siap2..naik bus..mak ikot skali nak beli barang.lepas kina teman mak beli barang kina un naik bus ke kuantan..dalam bus 2 penuh,jadi kina berdiri..lepas dalam setengah jam 2 ramai penumpang turun jadi..ade tempat kosong..tempat kosong yang tepi kina 2 lelaki xp dah berusia..umm..kina still je berdiri sebab kina nyh segan orangnya..


sampailah pakcik 2 suruh kina duduk barulah kina duduk malu2..hehe..pastu dari  tadi conducter bus 2 x ambik2 duit kami..lame sket 2 kina pangil konducter 2..pastu lepas dah kira..rm5.30..pastu kina guna duit 10..pakcik 2 bagi 5 hengget..jadi x cukup 30 sen..kina un bayarkan skali..kina cakap lah blanje..
xp pakcik 2 pulangkan semula..xp 50sen..kina cakap xyah..xp dye bagi jugak..hehe..bercerita punya cerita n pakcik 2..umur dia dah 75..(x macam 75 serius cakap.dye masih kuat..x bongkok dan macam orang muda2).dye bercerita tentang kelebihan solat sunat kat kina..sebab 2 lah dia sihat je..mungkin sebab bersenam 5x sehari tambah senaman yang sunat lagikan(solat).
umm..dia pesara guru..anak2 dye semua dah berjaya..ny pon dye nak g ambik kereta anak dia belikan untuk dia..wah bertuah pakcik 2..


xp katenye..kemehanan x menjamin kesunyian yang di rase sekarang..dulu oklah ade si isteri menemani xp sekarang duduk sorang2...rumah besar xp xdek orang..

dalam 2 jam kami bersembang..sampailah kat terminal kuantan..mase 2 dah pukul 12..kiranya kina ade sejum setengah lagi untuk naik bus..
pastu kina un naik lah kat tingkat atas ade kerusi..selesa sket..



datang sorang makcik nyh pulak tanye kina dari mane nak kemane..kina pon bg taw dye..pastu dye tanye x g mane2 ke..makan ke..pastu kina un cakap makcik nak g makan ke jom..pastu kiteorang g lah makan..
makcik 2 blanje kina..makan..mula2 nak bayar juga..xp dye kate xpe dye bayarkan kina un redho je..kina un ambik nasi putih,ayam n sambal ulam dan air kosong..hehe..jimatkan..
pastu sambil makan2 2 kiteorang borak2.



kina:makcik nak g mane?
makcik:umah anak kat shah alam..
kina:oh...makcik orang mane?
makcik:rompin..
kina..ha?temeloh pakcik dalam bus xd un orang rompin juga(kina ceritalah yang kina borak2 n sorang pakcikny)..
makcik:dye 2 dah besara lame dah..dulu dia cikgu..bini dya dah meninggal..name bini dya ------(kina dah lupa)
kina:makcik kenal dye..
makcik:la satu kampung..makcik satu bus n awak xd..belakang awak..
kina:oh x perasan(patutlah makcik nyh mesra aje..ajak makan..siap belanja ag..maybe dye tengok kina nyh peramah..)




pastu dah siap makan dalam kul satu kiteorang g lah surau.,.solat..jamak n qasar...pastu dah siap solat 2,kina un bukak beg pakaian..kina bagi makcik 2 sesuatu..pastu makcik 2 pelik..kenape bagi...pastu kina cakap tande kenang2an dan terima kasih dari kina..pastu makcik 2 pon bagi beg kat wordless 2 kat kina..
itulah ceritanya...lupa pulak umur makcik 2 68 tahun...:)

xp still sihat macam pakcik..


pastu kina un  turun tunggu bus...sampai dalam bus kina duduk..sapelah sebelah kina nyh..harap2 perempuanlah..xp tertiba muncul sorang laki...tadaaa..nepal mari..aduh..adik manissss....hehe..kina macam orang bisu dari x peah tido dalam bus..kina tido je sepanjang masa..pastu dia asyik bercakap je ngan kina..xp kina wat bodoh..bukan ape takut jugak kene pulau ke hape kan..
pastu nas rosak dekat sejum jugaklah..nampaknya 5 jam bersama abg nepal dalam bus 2..seksa jiwa dan raga

2 lah pengalaman naik bus sorang2..:)

12 coment cini:

Si Matatajam said...

Adus adik manis ditemani Abg Nepal yek...hi hi..Pjgnya pengalaman Kina naik bas..

dya bunga said...

untung pakcik tu..huhuhu..dya tak pernah naik bas sorg2..hihih..selalu ada teman

LYAfrina said...

wah,rezeki kina hari tu.. tp dr cerita ni dah tau.kina ni jenis peramah gak ye.. pndai bersembang dgn org dh berusia...

kina org kuantan ye??dekat sgt la kt ni...

dulu kalo naik bas.. msti selalu bharap.. jgn la org lelaki duk sebelah kita..lagi2 kalo warga asing..huhu.. keras cam patung je la..

kinara kinatara said...

@Si Matatajamhehehe..macam same je kan..same2 hitam..hehe

kinara kinatara said...

@dya bungahehehe..xp sian jugak dye sunyi.hehehe

kinara kinatara said...

@LYAfrinahehe..kina dok pekan..ummm..hehe..xp kadang2 kina nyh pemalu orngnye..hehehe...

kinara kinatara said...

@LYAfrinahehe..kina dok pekan..ummm..hehe..xp kadang2 kina nyh pemalu orngnye..hehehe...

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

kina ditemani abg nepal yer nek bas...akak kan kalu nek bus sorg2 harap sgt jgn la dok sblh lelaki...dulu masa g lumut kt husband selalu ambil single seat...selamat haha

Deqla manjew said...

hahahaa.. sekali bhaiya nepal daaaa... eeeii... penah jugak tau bangsa asing ajk deqla borak2 kat bus stop..masa tu tgh tggu hubby amek.. (lom kawen la masa tu), sis wat bodo jek.. pas tu buat muka x suka la kan.. naseb la cpt hubby dtg.. hubby nmpk trs kena sound direct dia.. haha.. adan muka..puas hati aku!

kinara kinatara said...

@Wanieys a.k.a IbuQaliefbus nyh jarang tawarkan single seat..

kinara kinatara said...

@Deqla manjew
hehehe..diorang nyh kan suka ngorat orang kita kan..ish x suka betul..

wan nurul hezrina said...

memang ko peramah dik..kalau akak jadik makcik2pun akak suka ngan ko..tapi adikkk manispun lagi suka.hahahaha gelak guling2 aku.tau dah mcm mane suara si nepal2.haha tapi adik maniss tuh mcm ayat bangladesh.hukhuk

akak dulu suka naek bas kkkl..akan pastikan setiap kali alik dapat single sit tak sanggup aku dok sebelah adikk manis atau indon.hahaha

syabas bete ko siap dengar dia bebel lagi..lain kali bawak walkman pasang lagu kat hp deras2.huhu

Cute Pink Kaoani
 

Copyright © 2012 Reserved to Kinara kinatara
Design by kinatemplete by farisha idayu